Co to je IP adresa?

IP adresa je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí Internetu. Veškerá data (ve formě datagramů), která jsou z daného zařízení, resp. na dané zařízení přes počítačovou síť posílána, obsahují IP adresu odesilatele i příjemce.
Zdroj: cs.wikipedia.org

Z toho vyplývá, že podle IP adresy můžeme identifikovat počítač (místo), ze kterého byl požadavek vyslán. To může sloužit např. ke zjištění, zda-li se z jednoho počítače přihlašuje k určité webové službě více uživatelů, nebo třeba z jaké země uživatelé (jejich IP adresa) pocházejí. Z bezpečnostního hlediska se to zdá jako výborná věc, podle které je možné mnohé zjistit, jenže problémem je, že IP adresa se dá snadno „změnit“, takže bych se odvážil tvrdit, že podle IP se nedá s jistotou říci téměř nic.

Jak jednoduše „změnit“ IP?

Můžete sice přejít k jinému poskytovateli internetového připojení, ale to se zdá být velmi nepraktické. Jsou jednodušší způsoby, jak utajit svůj původ v síti.

Anonymizér

Jedna z nejjednodušších možností fungující přímo v internetovém prohlížeči, stačí jen do formuláře zadat adresu webu a server ji přes sebe přesměruje na vás.

Proxy servery

Podobná funkčnost jako u anonymizéru, opět je vaše identita skryta za serverem.

Wi-fi hotspoty

Pokud máte notebook, není problém se ze spousty míst na světe připojit zdarma k internetu. Přitom vystupujete za IP adresou onoho zařízení, přes které jste připojeni.

A co bezpečnost?

S tou je to samozřejmě horší, nikdy si totiž nemůžete být jisti, jestli data, které posíláte přes ten nebo onen server někdo nezachytává. Takže je lepší neposílat žádná důležitá data nešifrovaně. Další věc je, že se vystavujete nebezpečí neoprávněného přístupu do svého počítače, pokud ho nemáte náležitě zabezpečený.

Závěrem

Pokud to nutně nepotřebujete, je lepší tyto metody nepoužívat. Na druhou stranu si nemůžete být 100% jisti ani svým poskytovatelem.

Pozn. tento článek je zaměřen na širokou veřejnost, proto zde jsou uvedené jen základní informace