Minulý víkend jsem byl na setkání animátorů v Osové Bitýšce, jehož hlavním tématem byla komunikace. Protože se praxí člověk lecos naučí, měli jsme každý před skupinkou několika lidí přednést asi 5 minutovou přednášku na libovolné téma. Bohužel se většinou na slovo „libovolné“ velmi těžko rodí myšlenka, která přijde s konkrétním nápadem. Jelikož mám k IT dobrý vztah, napadlo mě něco ohledně legálnosti softwaru, ovšem s konečným nápadem přišla manime (děkuji) pravděpodobně díky tomu, že jsem měl na sobě tričko GNU/Linuxové distribuce Ubuntu.

Před vlastním výstupem jsem si do několika hlavních bodů shrnul to, o čem bych chtěl mluvit a šlo se na věc. Po představení se jsem se opatrně zeptal, zda-li někdo z přítomných ví, co je to Ubuntu (nikdo nevěděl). Překvapením pro mě bylo, že zřejmě jen málokdo věděl, co je operační systém, a tak jsem začal pochybovat, jestli ta má přednáška nebude něco jako pro laika Cčko. Moc se mi nepovedlo obejít vysvětlování, co to vlastně ten operační systém je, avšak trochu to spravila podvídka o původu slova Ubuntu. Dále jsem nastínil výhody a nevýhody, možnosti získání a také zodpověděl několik dotazů posluchačů. Neočekával jsem však, že zapamatování (nebo spíše vyslovování) bude dělat posluchačům problémy (ub…, ububuntu [podstatné ale je, že všichni víme, o čem je řeč]).

Mimo přednášku jsem o Ubuntu hovořil i s dalšími (o. Roman, Magda…), takže doufám, že až se jich někdo příště zeptá, jestli znají Ubuntu (nebo slovo tomuto podobné), zcela jistě budou vědět, o čem je řeč :-)